De Witte Berg
Ootmarsum

Ootmarsum

Ootmarsum

Het kunstzinnige en authentieke stadje Ootmarsum is een bezoek meer dan waard. Heerlijk flaneren door de smalle straten en steegjes met aan weerszijden galerieën, terrassen en eigentijdse boetieken. Ook kun je heerlijk winkelen in Ootmarsum. Er worden meerdere activiteiten georganiseerd in het centrum van Ootmarsum en in de omgeving.

Met Pasen staat Ootmarsum in het teken van de paastradities. Hand in hand trekken mensen door het centrum van Ootmarsum onder het zingen van de Ootmarsumse paasliederen. Deze traditie wordt Vlöggeln genoemd. Volgens oud gebruik worden elk jaar op de 1e paasdag de paasvuren ontstoken.

Historie van Ootmarsum

Reeds vóór onze jaartelling was deze streek al bewoond. De nomaden gaven hun zwervend bestaan op en stichtten kleine nederzettingen. In één daarvan vestigde zich in het jaar 126 na Christus de Frankische koning en veldheer Othmar. De nederzetting kreeg uiteindelijk de naam van deze veldheer: Othmarsheim, wat later Ootmarsum werd. In de eigen streektaal zeggen de inwoners 'Oatmösche'.

Deftige panden met prachtige gevels dateren nog uit de middeleeuwen, toen Ootmarsum een rijk gildeleven kende. Maar er woonden ook agrariërs, die hun boerderijen in het stadscentrum bouwden. Op onverwachte momenten loop je nog tegen zo’n prachtig oud vakwerkhuis aan. Hoe boeiend Ootmarsum vroeger ook was, de slag om de industriële ontwikkeling heeft het stadje gemist. Geen spoorlijn, geen kanaal. Een veel te late verbetering van de invalswegen.

Beschermd stadsgezicht

Dit alles maakte dat de industrie in Ootmarsum niet op gang kwam. En dat zorgde er weer voor, dat een stadsbestuur een verbetering van straten en steegjes niet noodzakelijk achtte. De bewoners op hun beurt lieten hun huizen zoals ze waren en zo bleef Ootmarsum het aanzicht houden van het middeleeuwse stadje. Het oude stadscentrum kreeg zelfs in de 90-er jaren van de twintigste eeuw de status van 'Beschermd Stadsgezicht'.

binnenstad
Ootmarsum

Oriënteertafel 

De top van de Kuiperberg is maar liefst 71 meter hoog. Bij helder weer geniet je van een prachtig uitzicht tot ver in Twente. Al in 1926 is hier een oriënteertafel geplaatst.
Vanaf de oriënteertafel zijn grote delen van Twente en het Duitse grensgebied te zien; steden als Oldenzaal, Enschede en Hengelo maar ook het kasteel in Bentheim. Bij de Oriënteertafel bevindt zich ook: het monument van Willem Wilmink, Willem Wilmink werd op 25 oktober 1936 in Enschede geboren. Hij groeide uit tot een zeer bekende schrijver, dichter en voordrachtskunstenaar, waarbij zijn Twentse achtergrond altijd sterk naar voren kwam. Als kind heeft hij in de oorlog bij de Kuiperberg gewoond. Zijn belevenissen daar werden ook vaak omschreven in zijn verhalen en gedichten.

Oriënteertafel

Joodse begraafplaats

Rond 1786 werd de joodse begraafplaats op de Kuiperberg, aan de Almelose Straatweg, in gebruik genomen. De oudste bewaarde grafsteen dateert uit 1814, terwijl de mees recente in 1928 geplaatst werd. In 1924 hield de joodse gemeente van Ootmarsum op te bestaan en werd bij die van Oldenzaal gevoegd. In december 2001 werd in de Kloosterstraat een monument onthuld ter nagedachtenis aan de joodse inwoners van Ootmarsum die tijden de oorlog zijn omgebracht. In het monument zijn een plaquette met namen en de gevelsteen van de voormalige synagoge verwerkt.

 

Bekijk vergelijkbare faciliteiten